Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

inquisitive-1515502Laatst had ik een zeer ongeruste vrouw aan de telefoon. Ze was ‘al’ 36 en had het idee dat ze haar zielsmissie aan het mislopen was. Ze was thuis komen te zitten met een burnout en had daaruit geconcludeerd dat wat ze tot dusver gedaan had dan wel ver naast haar zielsmissie moest zitten. En dat het nu of nooit was. Ze mocht niet meer miskleunen! Ik probeerde haar gerust te stellen maar wat ik zei kon ze nauwelijks horen. De urgentie was hoog en de angst groot. En misschien heb jij wel een paar dezelfde angstige vermoedens als het gaat over de agenda van je ziel.
Dus laat ik een paar misverstanden over die mysterieuze zielsmissie uit de weg ruimen.

1. Een zielsmissie vinden is voor mij misschien niet weggelegd
Nee, wees gerust, dat is écht voor iedereen weggelegd. Het is simpelweg de bedóeling. Dat je misschien op dit moment niet het gevoel hebt dat je ‘on purpose’ bent, voelt waarschijnlijk voorzichtig gezegd niet fijn, maar is eigenlijk ook goed nieuws. Je bent het je dus bewust! Als je kunt voelen dat je ziel niet gevoed wordt, of je jezelf hoort zeggen: ‘Ik voel me verwijderd van mijn ziel’, dan ben je op weg naar huis en komt het hoogst waarschijnlijk helemaal goed!

2. Mijn zielsmissie vinden is moeilijk
Dat kan zeker zo lijken, daar weet ik alles van. Ik heb echt gedacht dat ik er misschien geen talent voor had, of dat ik er misschien niet eens een hád. Maar heus, er zit niet ergens in het universum iemand hatelijk te lachen terwijl jij (of ik) tevergeefs aan het zoeken bent naar dat ongrijpbare zielendoel. De simpele vuistregel: wat je diepe vreugde brengt, wijst naar je zielsmissie.
Als je op dit moment in je leven maar zelden diepe vreugde ervaart, is dit geen leuke mededeling en geen werkbare vuistregel. Dan is er eerst iets anders nodig: heling. En ook dát is geen onmogelijke opgave.

3. Boodschappen van de ziel ‘horen’ of ‘voelen’ is moeilijk
Ook niet, echt niet. Alleen, in de loop van ons leven raken we totaal op het verkeerde kanaal afgestemd. Het kanaal van ons (angstige) ego. En dat is luidruchtig en vasthoudend. De kunst is dus, om die egostem er een beetje onder te krijgen, en te leren het verschil te ervaren. En ook dit kun je leren!

Mijn suggestie: maak er geen klus van. Vertrouw er op dat je ziel je zal helpen om jouw levensdoel te leven. Begin met – als je dat nu niet of onvoldoende doet – je ziel te voeden. Doe dingen waar je blij van wordt. Of, als ‘blij’ nu even een brug te ver is: iets wat prettig is. Jij weet het beste wat dat is, maar mocht je zo snel niks invallen: een museumbezoek, een inspirerende lezing, een mooie film, een concert, zelf iets creatiefs doen, een rondje rennen of een robbertje dansen… moet ik doorgaan?

En als je het gevoel hebt dat je wat hulp kunt gebruiken bij jouw zielswerk, vul dan het vragenformulier op mijn website in voor een vrijblijvend oriënterend gesprek, dan kijken we samen of ik je verder kan helpen.

Deze website gebruikt cookies, en laadt in eerste instantie alleen noodzakelijke/functionele cookies in. We hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd, en mogen deze plaatsen zonder toestemming. Wilt u een optimaal werkende website, inclusief video, foto's en social media berichten? Klik dan op de groene button "Accepteren". Bekijk onze Cookieverklaring.