Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

just-me-1436789
Je hebt vast, net als ik, veel wensen.
Materiële en immateriële.
En uiteindelijk, als je kijkt wat er onder ál die wensen verstopt zit, kan ik dat denk ik zonder problemen samenvatten als: gelukkig zijn.
Als mijn partner attenter is ben ik gelukkiger.
Als mijn hond beter luistert ben ik gelukkiger.
Als ik niet meer rood sta ben ik gelukkiger.
Als de zon vaker schijnt ben ik gelukkiger.
Als ik beter word in mijn vak ben ik gelukkiger.

En ook van een nieuwe waterkoker hoop je volgens mij dat hij je nét ietsje gelukkiger maakt dat je bent. Omdat ‘ie zo mooi op je aanrecht staat te blinken en hij nog geen kalkaanslag heeft en hij veel sneller warm wordt dan die met dat onveilige kapotte snoer die nu echt weg moet.

Maar of het ook werkt, is een tweede. Eventjes meestal wel. Maar het probleem is: de onvervulde wens was er helemaal niet de oorzaak van dat je je soms óngelukkig voelt. Dat leek misschien zo, maar daar zat het euvel niet.
Echt, ik verzeker je, al sta je nooit meer rood, vervang je al je huishoudelijke apparaten en krijg je partner en hond strak onder appèl, je zult niet blijvend op een roze wolk zitten.

De reden dat je je soms, of vaak, al naar gelang – óngelukkig voelt, is volledig afhankelijk van het verhaal dat je jezelf, bewust of onbewust, vertelt.
The story of me.
Wat er allemaal mis ging in je jeugd. Wat er mis ging in je relaties, met je opleiding, met je sollicitatiegesprekken, met je bedrijf. Dat je te dik bent of te dun, dat je te dom bent of juist te slim, dat je niet begrepen wordt, dat je achterloopt of juist te ver vooruit, geen smaak hebt, niet fit bent, geen talent hebt…. Blablabla.

Weet je wanneer je het gelukkigst bent? Ja ik verklap het maar gelijk, al die wetenschappers die onderzoek doen naar geluk – wat mij betreft volstrekt overbodig, ik kan het je gewoon zo zeggen.

Je bent het gelukkigst op momenten dat je jezelf vergeet. Dat je even los bent van the story of me. Als je de wind in je haar voelt terwijl je van een berg zoeft op je skies (ik houd totaal niet van wintersport maar ik denk dat als je er wel van houdt, je hier heel gelukkig van kunt worden). Als je in de regen fietst zonder te denken ‘Heb ik weer’, maar je zingt en lacht en de vroege lentegeur opsnuift. Als je vertederd staat te kijken naar een spelend katje. Als je lekker in flow een klus klaart of met de radio aan je huis poetst.
Enzovoorts.
Zodra je jezelf vergeet, is er niets meer aan de hand.

Alleen: het lukt ons vaak zo slecht om onszelf te vergeten.

Ik weet hoe dat komt en ook wat je er aan kunt doen. En omdat zo ongelooflijk veel mensen verlangen naar meer momenten waarop ze niet zo gepreoccupeerd zijn met kleine en grote zorgen en gedoe in de kop, heb ik vijf gouden tips verzameld in een GRATIS online cursus: 5 geheimen voor innerlijke rust.
Je kunt vandaag nog beginnen als je je hier inschrijft.

Deze website gebruikt cookies, en laadt in eerste instantie alleen noodzakelijke/functionele cookies in. We hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd, en mogen deze plaatsen zonder toestemming. Wilt u een optimaal werkende website, inclusief video, foto's en social media berichten? Klik dan op de groene button "Accepteren". Bekijk onze Cookieverklaring.