Receive weekly inspiration

Hoe krijg je hoofd en hart in balans?

23 september 2015 • Intuitie, Meditatie

IMG_2471Wij zijn van nature nogal zwart-wit denkers.
Het is waar of niet waar. Het is fijn of naar. Je houdt van iemand of niet. En je luistert naar je hoofd óf naar je hart. (Ken je – als je oud genoeg bent 😉 – dat liedje van Chris de Burgh nog, The head and the heart? Hij heeft het zelfs over ‘the classical dilemma’!)

Nou ben ik van de Zen, en Zen gelooft niet in óf óf. Al die elkaar uitsluitende tegenstellingen, dat zijn maar illusies die we zelf creëren, om het leven een beetje overzichtelijk te houden.
Voorop gesteld, het hoofd is voor de meesten van ons de schreeuwerd (en tevens de angsthaas!). Het fluisterende hartstemmetje, dat vaak veel minder coherent is en meer ‘een gevoel’ of ‘een ingeving’, ‘een beeld’ of ‘een vermoeden’, geeft ogenschijnlijk minder zekerheid en minder concreets om op te koersen.
Je mág natuurlijk op hoofd, verstand, ego koersen. Als je daar geen vervelende gevolgen van ondervindt: wie zal je tegenhouden? Bovendien: we hebben ons verstand niet voor niets. Gebruik het vooral!
Maar, zoals boeddhistisch leraar Suraya Das zegt: ‘Gedachten zijn een goede dienaar maar een slechte meester.’ Uiteindelijk ongeschikt als alleenheerser, dat hoofd.
Dus als er toch iets knaagt, er een zeurend gevoel is, iets dat mist of niet aan bod komt, of als er iets zelfs spaak loopt in je leven – dan kan het zijn dat toch die fluisterstem te lang ongehoord is gebleven en je moe wordt van de schreeuwstem. Dat hoofd en hart uit balans zijn, en dat is voelbaar. Als je dat herkent, wat staat je dan te doen?

5 Tips

    1.Erken dat er zoiets is als een ‘stem van je hart (of ziel)’. Heb de intentie om je er voor open te stellen.
    2.Wees alert op ingevingen, schijnbaar onlogische of ongeassocieerde gedachten, beelden, herinneringen. Je hoeft er nog niks mee, maar geef ze eens wat meer ruimte en aandacht.
    3.Schrijf ze op en schrijf ook wat er verder in je opkomt bij deze ingeving, dit beeld, deze droom of herinnering.
    4.Wees ook alert op wat ‘het hoofd’ je vertelt. Welke gedachten heb je vaak? Wat is de inhoud? Welk gevoel krijg je daarbij?
    5.Alertheid op zowel de stem van je hart als de inhoud van je (repeterende) gedachten vraagt om aandacht naar binnen. Dat kun je bereiken met meditatie. Je kunt vrijblijvend beginnen met mijn 3 gratis lessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *