Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

12421581_10205415969774296_1589940630_n
Je bent vast, net als ik, bezig met de voorbereidingen voor kerst. Al was het alleen maar omdat de winkels drie dagen dicht gaan en je toch wat in huis moet hebben.
Heb je er een beetje zin in? Eerlijk zeggen….

Ik zal je heel eerlijk vertellen, dat ik jarenlang een bloedhekel had aan de decemberfeesten. Vooral de eerste jaren na het (jong) overlijden van mijn moeder. Ik voelde me beroofd van het hart van onze familie en zag de zin van het gefeest niet meer in. Ik vervloekte de slecht verklede kerstman in het winkelcentrum, Skyradio met z’n eeuwig dezelfde kitsch-kersthits, de rijen bij de supermarkt en de happy family-rituelen waar ik me geen onderdeel van voelde.

Nu is dat heel anders. Soms zijn we op vakantie met kerst en doen we provisorisch iets met kaarsjes en wijn. Als we in Nederland zijn kijken we of de familie zin heeft om samen iets te doen. Zo niet: ook goed. We zien wel. Ik kijk kitscherige kerstfilms, begeef me welgemoed in het gekkenhuis in de supermarkt en verdraag Wham en Chris Rea opgewekt.

Wat is er veranderd? Heel eenvoudig: ik was het zat. Het was namelijk niet leuk om weken van tevoren al tegen die feestdagen op te zien, mezelf te horen klagen en dat sippe gevoel elke keer te voelen. En wat meer was: het drong eindelijk tot me door dat ik het helemaal zelf in de hand had. Ik vertelde mezelf een verhaal (Kerst is verschrikkelijk, het is onecht, het is kitsch, het is materialistisch, het onderstreept de eenzaamheid, het kan nooit meer worden zoals het was etc. etc.) en zolang ik dat verhaal bleef vertellen zou ik elk jaar dezelfde ervaring hebben.

Dus ik veranderde het verhaal. Of eigenlijk: ik vertel er geen verhaal meer bij. Ik heb een intentie. Deze dagen zo gemoedelijk mogelijk doorbrengen, met compassie voor mezelf en anderen. Lukt eigenlijk heel aardig, ik kan het aanraden.

En jij, welk verhaal vertel jij jezelf?
Tip: dit is een vraag die je jezelf altijd kunt stellen als je je ellendig voelt over wat dan ook: Welk verhaal vertel ik mezelf? Dat verhaal kun je veranderen.

Ik wens je gemoedelijke, compassievolle dagen.

p.s. Nog een tip: geef jezelf een kerstcadeau! Wat zou je nou eens ontzettend graag willen? Een dag niet koken? Vraag het een ander, of regel afhaal, laat je uitnodigen, wees creatief. Haal een stapel dvd’s en boeken bij de bieb. Of je favoriete doucheschuim. Geef je op voor de cursus die je al een hele tijd wil doen. Neem jezelf mee uit wandelen.

Deze website gebruikt cookies, en laadt in eerste instantie alleen noodzakelijke/functionele cookies in. We hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd, en mogen deze plaatsen zonder toestemming. Wilt u een optimaal werkende website, inclusief video, foto's en social media berichten? Klik dan op de groene button "Accepteren". Bekijk onze Cookieverklaring.