Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ben je een twijfelaar? Twijfel je over van alles en nog wat, en vooral ook aan jezelf? Zou je jezelf misschien zelfs wel als ‘onzeker’ typeren?

Ik viel zeker in die categorie, kan ik je vertellen. Lang ben ik jaloers geweest op zelfverzekerde mensen. Zelf was ik dat niet. Ik twijfelde aan veel dingen en vooral aan mezelf.

Mijn standaardinstelling leek wel: ik weet niet of ik dat wel kan/mag/durf/wil/weet.

Wat leek het me heerlijk om ergens binnen te komen, gelijk het woord te nemen, er van uit te gaan dat iedereen het wel interessant zou vinden wat ik te melden had, en bovenal: zo zeker van alles te zijn.

Met groot aplomb stellingname te kunnen doen.

Maar nee. Ik kon bijna altijd van alles de keerzijde zien, me in elk standpunt eigenlijk wel zo’n beetje verplaatsen. Nooit zeker van mijn zaak.

‘Wie ben ik om…’

Als je bekend bent met de kernkwadranten, weet je dat achter elke eigenschap die je lastig of zwak vindt, een kwaliteit schuilgaat. Als je er in doorschiet, hem te vaak of inadequaat inzet, kan het je valkuil worden. Maar in de kern… is het een parel.

Heb je tot nu toe alleen maar last van je onzekerheid gehad? Ben je je getwijfel helemaal zat?

Dat kan ik me voorstellen – het kan leiden tot besluiteloosheid, jezelf wegcijferen, klein maken, tekort doen, anderen voor laten gaan terwijl je er stiekem best zelf voor wilde gaan.

Maar ja, die verdomde onzekerheid.

Goed, genoeg gesipt daarover: ik verklap je wat de verborgen diamant van jouw onzekerheid is. Vrijwel zeker ben jij in het bezit van een onderzoekende, open geest. Ik durf te wedden dat jij niet snel oordeelt, goed en echt kunt luisteren en mensen het gevoel kunt geven dat je ze begrijpt, al hoef je het niet met ze eens te zijn. Want je bent niet overtuigd van je eigen gelijk, noch van het gelijk van wie dan ook. Je begrijpt dat elke waarheid beperkt en bepaald wordt door de koker waardoor je kijkt.

Een van de drie pijlers van Zenbeoefening is groot onderzoek. Je komt hem ook vaak tegen als ‘grote twijfel’. Kunnen twijfelen betekent dat je elke waarheid kunt uitdagen, in staat en bereid bent verder te kijken dan de zichtbare en afgesproken parameters.

Dat is niet niks! Een mooie en broodnodige kwaliteit. En die verdomde onzekerheid? Koester hem als een licht overdreven symptoom van je grote openheid, en beoefen moed en vertrouwen.

Deze website gebruikt cookies, en laadt in eerste instantie alleen noodzakelijke/functionele cookies in. We hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd, en mogen deze plaatsen zonder toestemming. Wilt u een optimaal werkende website, inclusief video, foto's en social media berichten? Klik dan op de groene button "Accepteren". Bekijk onze Cookieverklaring.